zaterdag 26 juli 2008

Mooie bomen


Mooie bomen moeten er komen. Langs de Friesestraatweg, van Leeuwarden naar Groningen.
Te beginnen van Zuidhorn naar Groningen.
Daar had al het Fietspad+ moeten liggen.
Zo'n megaproject is lastig te plannen en heeft dus wat vertraging opgelopen.
Want het is niet alleen het fietspad dat aangepakt gaat worden. De bruggen over het Van Starkenborghkanaal moeten ook opgehoogd. En als je dan toch infrastructureel bezig bent en al 50 jaar denkt dat een rondweg ook wel handig is voor het dorp Aduard, dan is het niet simpel meer.
Gelukkig maar, want nu hebben we de tijd om aan te geven wat een confortabel fietspad voor de meeste fietsers inhoudt.
Zoveel mogelijk uit de wind lijkt me. En die komt ook nu nog meestal uit het zuidwesten.
Fietspad+ moet aan de zuidkant van de Friesestraatweg komen en dus kan er aan de zuidkant van het fietspad ook wel beschutting komen. Mooie groene beschutting in de vorm van beukenhagen. (Een beukenhaag is iets anders dan een haagbeukenhaag weet ik inmiddels) Lekker dicht en compact en sociaal veilig. Als onverlaat verstop je je daar niet gemakkelijk in. Als de hoogte dan ook nog zodanig is dat diezelfde onverlaat er niet overheen kan hupsen, dan komen we al in de buurt van een beschutting voor fietsers.

En dan zijn er mensen die hun snelwegpanorama heel anders voorstellen dan het nu is. Dat zijn hele rare mensen die het niet erg vinden om te genieten van hun verplaatsing van A naar Beter. Die graag iets aantrekkelijks door de voorruit zien.
Een fraaie landschapsboom bijvoorbeeld. Bij voorkeur de iep. Die iep was vaak ziek. Maar daar hebben ze iets op gevonden, schijnt.
Ik ben al blij als ik een plataan van een kastanje kan onderscheiden. Maar als ik op de fiets langsrij denk ik wel 'mooie boom' maar nooit fijne iep. Wat voor bomen staan er dan nu zoal. Mooie bomen langs weg en fietspad wist ik wel te vinden in de buurt. Maar waren het ook iepen? Foto's gemaakt en voorgelegd. Navraag gedaan. Wat blijkt: er staan ook mooie essen langs de weg. En er hebben ook veel eiken gestaan op de Friesestraatweg. Die stukje bij beetje - om onbekende redenen - uit het panorama zijn verdwenen. Boze Buurman, die altijd fietst, heeft jaren geleden daarover al zijn beklag gedaan.
Nog een belangrijk gegeven is dat ik niemand heb gehoord die was aangevallen door een es, eik of iep. Wel bestaat er een risico op vierkante wielen.

Nu is er een e-mailaktie waarin we de provincie en de gemeente vragen om een beschut fietspad en een landelijk beiepte Friesestraatweg.
Het Dagblad van het Noorden heeft de aktie opgepikt. De voorbeeldmailtekst is te vinden op www.exeit.com

Wilt u zelf een mailtje sturen, ga uw gang! De adressen zijn:
gemeente@zuidhorn.nl
statengriffie@provinciegroningen.nl

Geen opmerkingen: