woensdag 25 augustus 2010

Base

Base is de database van OpenOffice.org. In de aangepaste installie van OOo kun je hem eruit laten bij de installatie. Ik werkte met Base omdat ik het interessant vond de verschillende versies van ontwikkeling te volgen. Dat heeft me verleden jaar aardig opgebroken. Twee crashes van mijn factureringssysteem. De laatste keer ben ik een week bezig geweest de zaak weer aan de praat te krijgen, maar helaas.
Toen besloten de zaak op een MySql-server te gaan draaien en met PHP toegankelijk te maken.
Maar het bleef zeuren. Want je kunt via Base ook je MySql-server aanspreken. En dat is ook wel handig af en toe.
Alleen hoe doe je dat nou??
Als beginnetje werd: deze Engelse documentatie van OOo
gebruikt.
Eerst de jdbc-connector gedownd by MySql. Naar later bleek kon ik beter de ubuntu-versie ervan gebruiken.
Dus: sudo apt-get install libmysql-java (voor debian en ubuntu).

Na installatie ervan - onthoud/noteer de map waarin - open je een OO-document of spreadsheet en gaat naar het menu Extra >> Opties >> OpenOffice.org > Java.
Klik daar op de knop Klassepad... en vul het klassepad van de .jar-file in.
Voor de zekerheid heb ik ze alledrie maar ingevoerd: /usr/share/java/mysql-connector-java.jar,
/usr/share/java/mysql-connector-java-5.1.10.jar en
/home/gebruikersnaam/downloads/mysql-connector-java-5.1.13/mysql-connector-java-5.1.13-bin.jar voor de bij MySql.com gedownloade versie. Dat zou voldoende moeten zijn.
Sluit dan iedere instantie van OOo, ook de snelstarter als die actief is!

Wanneer je nu opnieuw OpenOffice start kun je een OOo Base document maken dat zich kan verbinden met een reeds bestaande MySql-database. (De mysql-server moet dus ook lopen.)
De vragen waarmee ik toen geconfronteerd werd deden me nog eens krabben op mijn koppie.

Dan moet je goed lezen, want de gevraagde klassenaam staat in een pdf-document genaamd connector-j.pdf dat staat in de docs map van je geïnstalleerde klasse. 't Is even zoeken als je die mapnaam niet genoteerd had aan het begin. Maar goed, het staat ook in het beginnetje: com.mysql.jdbc.Driver.
Dan kun je testen...
Als je verbindt met de mysql-server wil die wel weten wie je bent en wat je wachtwoord voor de mysql-server is.
Heb je overigens niet localhost als bind-basis in my.cnf staan, maar je ip-adres, dan moet je dus geen jdbc:mysql://localhost/naamvddatabase invullen maar i.p.v. localhost je ip-adres.
En dan, dan slaak je een zucht van verlichting als die het doet.

de minister neemt geen trein

Ook al heeft minister Huizinga nog drie dagen de tijd en is er geen lijnvlucht te vinden. Zelfs een taxi was waarschijnlijk goedkoper geweest. Niet sneller, maar allah.
Dus neemt ze een privévliegtuig van € 12.000. Nu zegt ze dat het privévliegtuig privé betaald zal worden. Maar hoe controleren we dat?

woensdag 7 juli 2010

Verliefd?

Het is al later op de avond en de telefoon gaat.
Een enigszins opgewonden jongeman zegt: "Meneer, ik bel op goed geluk.
Maar is dit het nummer van Willemijn Blok?"

Ik moet hem teleurstellen.

Linux redt

Een brakke Dell pc.
Het was een dual-boot van een wrakke windows 2000 en ubuntu 6.06 lts.
Na jaren gebruik was ze wel overtuigd dat ze met ubuntu overweg kon. Alleen haar dochters waren nu toe aan spelletjes en dat ging toch wel moeizaam. De windows kon gedumpt en de hele schijf kwam beschikbaar voor een verse Ubuntu Lucid Lynx 10.04 LTS.
Alles leek goed, maar al snel kwam de melding dat ze niet in kon loggen bij de rabobank om haar bankzaken te doen.
Ook andere sites wilden niet en de Mozilla Firefox klapte er regelmatig uit. Spelletjes waren helemaal geen optie meer.
Epiphany werd geïnstalleerd en daarmee was de bank wel benaderbaar. Filmpjes op youtube zagen er nog steeds niet uit.
In het onvolprezen ubuntuforum http://forum.ubuntu-nl.org stelde ik wat vragen over mogelijke oorzaken en oplossingen.
Een forumlid suggereerde dat de hardware niet voldeed aan de eisen. Dat zou kunnen, want bij het opstarten werd voorheen altijd 4 MB video gemeld.

De bak kwam en met sudo lshw –html > hardware.html werd een overzicht verkregen. Daaruit bleek dat de grafische kaart niet geclaimed werd door het systeem.
*-display UNCLAIMED
description: VGA compatible controller
product: Riva128
vendor: NVidia / SGS Thomson (Joint Venture)
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 10
width: 32 bits
clock: 66MHz
capabilities: cap_list

Desondanks waren de nv- en nouveau-drivers geïnstalleerd. Door die uit te zetten verbeterde het beeld aanmerkelijk, maar je werd er niet opgewonden van.
De Riva128-kaart bleek een bekend probleemgebied.
Xubuntu is er voor de echte oude en krappe systemen. Een partitie opgeschoven om ruimte te maken voor een Xubuntu 10.04 alternate install. Helaas geeft dat ook geen oplossing voor een vreselijke grafische afbeelding. Ook hier waren de nv en nouveau drivers geïnstalleerd en opnieuw bleek het uitschakelen een verbetering te geven. Maar toch niet helemaal.
Besloten werd verder geen tijd aan de Riva te besteden. In de bak met overblijfselen werd een NVidia 64 MB agp 8x kaartje gevonden en erin geduwd. Het mobo ondersteunt tot 4x AGP.
Dat leek ergens naar.
Maar het ding kon zo niet terug naar de klant. De spinnenwebben zaten erin en de ventilator leek dichtgeslibd. Eerst de ventilator eraf en schoon. De bodem van het koelblok had wat steenachtige brokjes van de koelpasta. Die moesten er ook maar af. Eerst met wasbenzine, maar dat was te mild. Een schroevendraaier en hobbymes leverden het gewenste effect. En nu ik toch bezig was moesten die brokken ook van de processor. Na flink wat poetsen en krabben konden de cpu en de koeleenheid terug op hun plek.
Tevreden over deze schoonmaakbeurt zette ik de pc weer aan. Alleen de ventilator draaide vreugde rondjes. Geen piep en vier rode ledjes die me waarschuwden dat er iets ernstig mis was met het systeem.
Wel grr.
Koelblok eraf om te kijken of de cpu wel netjes in zijn schoentje zat. De MSI documentatie van het moederbord zegt dat met vier rode ledjes wellicht de processor naar de gallemiezen is.
Ik moet nog wel ergens een oude AMD hebben liggen om dat te testen. Gevonden en getest.
Alleen vergat ik in mijn enthousiasme dat ik een piep hoorde en groene ledjes zag om meteen de spanning eraf te gooien. Nu had ik mijn eigen AMD ook nog gebakken.
Maar, de processor was dus een probleem. Meer reserve had ik niet. Meteen dus maar 2 AMD Athlon 1800 besteld omdat die in de lijst met ondersteunde processors de top vertegenwoordigden.

De volgende dag reeds had ik de twee bestelde processors binnen. Erin, schakelaar aan en toch weer geen biep en alleen rode ledjes. Hmmm. Zou het kunnen dat die top van de ondersteunde cpu’s pas bij latere biossen werken. Wat voor bios zit er nu eigenlijk in. Da’s oud. Er zijn verschillende latere versies. De laatste dus gedownload en de instructies gelezen. Wat? Uitpakken op C:\test en van daar uit de biosflash aanroepen.
Er staat inderdaad nadrukkelijk dat je niet moet flashen vanaf de floppy. Ik heb helemaal geen C:, want ik heb geen windows!!

Mijn buurman stoeit ook met pc's en hij heeft nog een oude AMD-processor (900 MHz) liggen. Daarmee kan ik gelukkig booten en wellicht de bios flashen.
Ik heb verschillende bootable flops liggen. Alleen wilden die niks. Enige tijd geleden heb ik voor dit soort verwachte problemen een gloednieuwe diskettedrive gekocht. Die aangesloten, maar niks wil starten. Wat wel wil starten is een bootable MemTest. Verder zoeken en waarachtig vind ik nog een flop die me naar A: laat gaan. Omdat ik straks de test-map met de nieuwe rom-gegevens op C: kwijt moet schrijf ik die map onder windows naar de flop. Als het tegenzit zit het ook goed tegen. Nu krijg ik hem niet meer aan de start en de A: blijft buiten beeld.
Maar ik heb nog een usb-stokje dat bootable is, van HP. Ook die werkt niet. Tijd om eens te zien wat er op de fora van MSI te vinden is. Gelukkig is daar hun eigen usb-stick. Aanmelden, inloggen, effe lezen. Nee hè, hier is opnieuw een C-schijf nodig om de map met de rom-data neer te zetten. Bericht in het forum met de vraag wat te doen als je geen C en of windows hebt.

Linux redt!
Googlen op ‘linux flash bios util’ en een van de eerste meldingen komt uit het Engelstalige Ubuntuforum. Een overzicht van wat er kan. Doorgelezen en een blik geworpen op een oplossing met behulp van “flashrom”. Op hun website lees ik dat de K7T Turbo een O.K. krijgt.

sudo apt-get install flashrom
dus.
Eerst de oude rom bewaren.
gebruiker@burodoos:~$ sudo flashrom -r originele.rom
flashrom v0.9.1-r946
No coreboot table found.
Found chipset "VIA VT82C686A/B", enabling flash write... OK.
This chipset supports the following protocols: Non-SPI.
Calibrating delay loop... OK.
Found chip "EON EN29F002(A)(N)T" (256 KB, Parallel) at physical address 0xfffc0000.
===
This flash part has status UNTESTED for operations: ERASE
Please email a report to flashrom@flashrom.org if any of the above operations work correctly for you with this flash part. Please include the flashrom output with the additional -V option for all operations you tested (-V, -rV, -wV, -EV), and mention which mainboard or programmer you tested.
Thanks for your help!
===
Reading flash... done.

Nu de nieuwe maar met bonkend hart en klamme handen flashen:
gebruiker@burodoos:/media/USBBOOT/test$ sudo flashrom -w W6330VMS.360
flashrom v0.9.1-r946
No coreboot table found.
Found chipset "VIA VT82C686A/B", enabling flash write... OK.
This chipset supports the following protocols: Non-SPI.
Calibrating delay loop... OK.
Found chip "EON EN29F002(A)(N)T" (256 KB, Parallel) at physical address 0xfffc0000.
===
This flash part has status UNTESTED for operations: ERASE
Please email a report to flashrom@flashrom.org if any of the above operations work correctly for you with this flash part. Please include the flashrom output with the additional -V option for all operations you tested (-V, -rV, -wV, -EV), and mention which mainboard or programmer you tested.
Thanks for your help!
===
Flash image seems to be a legacy BIOS. Disabling checks.
Writing flash chip... Erasing flash chip... SUCCESS.
Programming page: address: 0x0003f000
COMPLETE.
Verifying flash... VERIFIED.

De volgende ochtend de nieuwe AMD processor erin en alles werkt.
Wauw!

Zonder floppy en zonder C-windhoos. Linux redt.


Vandaag nog even terug naar het MSI-forum om te zien of er een antwoord is. Warempel.

Linux users
How to flash BIOS from Linux (no DOS/Windows, no floppy drive!):
http://www.linuxinsight.com/how-to-flash-motherboard-bios-from-linux-no-dos-windows-no-floppy-drive.html

Or see: http://forum-en.msi.com/index.php?topic=138659.0

donderdag 7 januari 2010

wiki's

De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van wiki's. Wikipedia is gemaakt met een wiki genaamd mediawiki.
Wiki's maken het samenwerken aan een project prettiger. En het gaat overzichtelijker dan het heen en weer pompen van e-mails. Belangrijk is wie er toegang heeft tot de wiki en wie er wat mag en kan bijdragen. Bij wikipedia mag iedereen zijn bijdrage leveren. Dus stel dat je veel weet van oorijzers bij klederdracht dan kun je daar wat over schrijven.

Op mijn beide testwiki's moet je aanmelden. De exe-periment wiki bij xs4all vereist een willekeurige aanmeldnaam en dito wachtwoord.
Bij de Google project wiki van de digitale klusjesman moet je als je bent uitgenodigd om samen te werken wel een Google account hebben. Dat kan ook heel simpel als je geen verdere diensten van ze wilt gebruiken. Je hoeft dus geen Gmail te nemen. Voor een Google account kun je je gewoon aanmelden met je (oude) gewone e-mailadres.