vrijdag 30 oktober 2020

E-papier/e-Ink

Om de spanning meteen weg te halen: uiteindelijk is het gelukt om op beide schermen beeld en tekst te plaatsen. Niet twee identieke schermen, maar een kleintje van 2,7 inch en een wat grotere van 7,5 inch, beide driekleurig - zwart, wit en rood van de Chinese firma Waveshare. 

afgebroken kabelklem

De grotere versie wordt geleverd met een flatcable met HAT waarvan bij het eerste gebruik meteen een kabelklem brak. Daar had ik dus niets meer aan. Beide versies hebben een HAT-koppeling en komen ook met een aansluiting voor draadjes die op de header pins van de raspberry pi passen.
Ik had ooit het lef om voor de raspi Zero zelf te solderen maar was niet geheel overtuigd van mijn werk. Dit zou een mooie gelegenheid worden om het te testen.
Met de HAT op de raspi Zero wilde het voor geen meter. Vanwege de twijfels over het soldeerwerk besloot ik over te schakelen naar een raspi 3 (ook met lan-verbinding). Helaas werkte ook hier de HAT niet. 

Maar los daarvan moest ik de aangeboden python code aanpassen op verschillende punten. Veel experimenteren met verschillende plaatjes en teksten leverde zicht op hoe een en ander zou moeten werken.

De eerste keer dat ik wat op het (grote) scherm kreeg was door met de DuPont-draadjes te verbinden. Dat zou later ook blijken te werken met de raspi Zero.  

Nu kwam het lastigste onderdeel, om op te frissen via interpret. Daarvoor moest een service account gemaakt worden bij (console.)developers.google.com. Met een wat verouderde beschrijving hoe dat te doen ben ik er uiteindelijk uitgekomen. Maar toen ik met de voorbeeldcode van https://github.com/XRobots/IoT-Message-Board aan de slag ging bleek dat ook de python gspread-module vooral voor de authenticatie vernieuwd is en dat ik de lokale oplossing van een log.csv niet nodig heb. Dat is dan ook meteen hetgeen nog moet gebeuren. Op Sheet2 elegant de oude inhoud van de gepubliceerde Sheet1 kopiëren zodat er alleen op het scherm geschreven hoeft te worden wanneer er iets nieuws op Sheet1 is ingevoerd. Dan kan er ieder kwartier of ieder uur met crontab gecontroleerd worden of dat nodig is. 

Bonus: De Chinezen van waveshare weten niet wat verticaal en horizontaal is!

De pythoncode is te vinden op mijn oude site.

dinsdag 6 oktober 2020

Foto's van de slimme telefoon halen

Met regelmaat krijg ik een overzicht van wat er zoal op mijn oude webstek gebeurt. En tot mijn verrassing worden er iedere maand nog flink wat pdf-bestanden gedownload. Vooral over hoe je je foto's van je (mobiele) camera op de pc/laptop o.i.d. krijgt. Die documenten zijn nogal belegen en niet gericht op de mobiele (android) telefoon.  

De meeste telefoons kunnen nog met een usb-kabel worden verbonden met pc/laptop en soms ook tablet. Maar de trend gaat naar zo min mogelijk ingangen van de telefoon. Een usb-kabel, maar ook een sdhc-geheugenkaartje geven/hebben toegang tot de telefoon. En de fabrikanten vinden dat niet leuk en doen er veel aan om die ingangen te blokkeren.

De wereld is behoorlijk veranderd. Zonder kabeltje zijn we mobiel verbonden met interpret en kunnen met een appje ervoor zorgen dat onze foto's gekopieerd (back-up) worden in de donkere wolk (cloud) bij bijv. google photos, google drive, of soortgelijke oplossingen van microsoft of apple. Zolang u de oorspronkelijke foto's niet wist is er sprake van een kopie. Komt u ruimte tekort en gaat u wissen dan bestaat die foto alleen nog in de wolk.

Heeft uw mobiele telefoon de mogelijkheid om een extra geheugenkaartje te plaatsen dan kunt u vaak kiezen om de foto's en filmpjes meteen op het geheugenkaartje op te slaan en dan af en toe het geheugenkaartje te kopiëren op een ander apparaat of te vervangen.
Bij mij is het voorgekomen dat mijn geheugenkaartje vond dat het was uitgeworpen, constateerde dat het er toch was en besloot zichzelf te formatteren en ik mijn foto's e.d. kwijt was.
Als je dit wilt voorkomen dan moet je zelf regelmatig de bestandsbeheerder (file manager) ter hand nemen en de bestanden kopiëren naar het geheugenkaartje. Ter zijde wil ik opmerken dat de meeste meegeleverde bestandsbeheerders tamelijk gebrekkig zijn en dus de fabrikanten en cloud-leveranciers in de kaart spelen.

Maar goed, kabeltjes en geheugenkaartjes zijn in onmin geraakt.
Wat dan? Nou, draadloos. En draadloos bestaat in de praktijk uit twee varianten. Wifi en Bluetooth. Bluetooth heeft een beperkter bereik dan wifi. 

Maar er is ook nog NFC en dat wordt soms aanbevolen door fabrikanten onder de naam Android Beam waarbij telefoons met de ruggen tegen elkaar worden gehouden. Waarbij de vraag is of je daar nu veel mee opschiet om je foto's veilig te stellen. Als het tweede toestel wel een NFC-chip heeft en ook nog een geheugenkaartje kan hebben, dan misschien wel. Maar lekker, ik weet het zo net nog niet. 

Met een oude telefoon of tablet is het vrij makkelijk om er een ftp-server op te zetten en die te gebruiken in plaats van een cloud-oplossing (buiten Europa). Maar dan moet je wel een paar stapjes zetten en bijv. leren omgaan met FileZilla of de app File Manager+ die overweg kan met locaties op afstand (remote locations).  Dit kan natuurlijk ook met een oudere pc of laptop of met een raspberry pi die in de versie Zero voor pakweg € 15 te koop is en zowel wifi als bluetooth aan boord heeft en voorzien kan worden van een flinke harde schijf. 

Andere mogelijkheden:

- Sandisk heeft een tijdje reclame gemaakt voor een (mobiele) harde schijf met ingebouwde draadloze voorzieningen, genaamd Connect Wireless.

- PirateBox, beschikbaar voor Raspberry Pi, sommige routers en oude laptops.De PirateBox is gegarandeerd onafhankelijk van internet en louter lokaal te gebruiken.

- OwnCloud of NextCloud voor, opnieuw de Raspberry Pi of oudere pc/laptops