woensdag 17 februari 2021

Onbekend adres

Een paar maanden geleden hadden we regelmatig problemen met ons (draadloze) netwerk en interpret. Ik nam contact op met de provider. Iemand daar keek even en was nogal geschokt dat ik nu pas aan de bel trok. Hij zou meteen een nieuwe modem/router sturen. Een paar dagen later had ik een nieuwe router in gebruik maar echt veel verschil maakte het niet. De service-desk van de provider nam ook contact met ons op. Ze keken opnieuw en kwamen tot de conclusie dat er iets behoorlijk mis was. Die nieuwe modem/router was helemaal niet nodig geweest. Het was waarschijnlijk ons ISRA-punt. Het kon ook in een schakelpunt/centrale van hun zijn, maar het moest wel bij ons mis zijn. Hun redenering daarover was nogal zwak en ik had geen zin mijn halve huis te moeten uitruimen om hun oplossing uit te voeren. En een paar dagen later waren 'de problemen' als sneeuw voor de zon verdwenen. Rara?

Maar in huis veranderde er weinig. Ik kon zien dat het aantal storingen in de modem/router aanmerkelijk was afgenomen. Het moest iets anders zijn. Dus werd de oude draadloze router vervangen door een nieuwe TP-Link Archer C2300 die ook met 5G werkt. En ook de repeater werd vervangen door een nieuwe AVM Fritz.repeater om de doorvoersnelheid op te krikken en eventueel ook met 5GHz te werken.

Na een paar maanden werd het tijd om met de ervaringen de zaak met een kritisch oog te bekijken en fijn te gaan slijpen. Tot mijn stomme verbazing kwam ik een ip-adres tegen dat ik niet had uitgedeeld, laat staan kende. De naam die zichtbaar werd voor dit apparaat was een sterretje (*). Het mac-adres verwees naar een onduidelijke Chinese fabrikant. 


 

Het apparaat kwam ook niet altijd in de DHCP-lijst voor. Soms verdween het een tijdje en kwam dan even later weer bovendrijven. Nou heeft de GUI van TP-Link nog wel meer makkes. Apparaten verdwijnen, zodat van de lijst van ca. 15 apparaten er nog maar 1 of 0 een tijdje zichtbaar is. Of dat het mac-adres van een apparaat niet mee verhuist met de vermelding van een apparaat terwijl de lijst wordt opgebouwd. Er is nog wel meer ergerlijks maar ik laat het er maar even bij.

Een nmap-scan van het lokale netwerk leverde als resultaat op dat er op het onbekende ip-adres een poort voor IRC open stond (6668/tcp). Nu wist ik wel bijna zeker dat het niet om een apparaat van mezelf ging. Zette het ding wel alvast op de zwarte lijst.
Ik ging op zoek in fora van TP-Link, Tweakers.net en algemeen op interpret. Besloot toen maar een vraag bij TP-Link in Nederland neer te leggen.

Al snel had ik een soort van antwoord, maar ook meer vragen die ze beantwoord wilden hebben. Vrijwel meteen nadat ik die vragen beantwoord had kreeg ik een nieuwe oplossing. Maar zonder dat aan de orde kwam waarom er een apparaat in mijn netwerk huisde dat met IRC kon praten.
Nadat ik het WAN-adres van de router had veranderd van dynamic IP naar static IP verdween het onbekende apparaat uit mijn DHCP-lijst.
TP-Link NL was daar niet tevreden mee en vond dat ik de werking van de router aan moest passen als Access Point. Maar bij de tekst aldaar stond dat er dan een aantal zaken niet meer zouden werken i.c. mogelijk zijn. We laten het maar even voor hoe het nu staat ingesteld. Overigens bleef het onbekende verdwenen ip-adres nog steeds wel op de zwarte lijst te staan.