Ik had het genoegen mee te doen aan dit prachtige evenement op 19 sept. 2015 in Aduard en omgeving. Mij en een paar anderen was gevraagd dit gebeuren vast te leggen. En de resultaten indien mogelijk snel online te plaatsen zodat de rest van de wereld meteen mee kon genieten. Er werd ook gedacht aan live streaming maar zover is het volgens mij niet gekomen.
De 3D-app, gemaakt door Axe Kooi (hulde!) en de onovertroffen Jakob Loer voor de historische invulling, zou op het pleintje voor
museum St. Bernardushof , op het Kaakheem, zijn officiƫle start krijgen.
Het museum heeft ook een
facebook-pagina. Omdat ik niet al mijn doen en laten op facebook wereldkundig wens te maken werd het nogal een probleem om het beeldmateriaal daar af te leveren. Er werden die dag twee mensen ingezet, die in de gelagkamer de beelden van de apparaten haalden en online zetten.
Maar onderweg in Groningen (Stad) en ommelanden (Leegkerk) heb ik wel een probleem om met mijn uiterst beperkte databundel mijn plaatjes op te sturen.
Nog los van de verbindingsproblematiek liggen er beperkingen aan de hoeveelheid data die je met de mail de deur uit krijgt. Om nou telkens weer gebruik te maken van Dropbox, Drive, WeTransfer en wat dies meer zij, leek me onhandig.
Inmiddels denk ik daar anders over, maar dat is nog grotendeels ongetest. Een filmpje van net iets meer dan 20MB bleek te groot voor gmail. Een paar seconden van het filmpje afsnijden zou uitkomst kunnen bieden, maar die software heb ik nou net niet paraat op mijn slimme telefoon.
Bovendien, hoe snel gaat dat dan?
Daar raken we aan het verbindingsprobleem. Dat bleek zeer mee te vallen. Ik had bedacht als oude getrouwe
FON-gebruiker (wie wat geeft krijgt wat terug) om eens op de kaart te kijken hoe het met de publieke WiFi op mijn route ervoor stond. KPN had een paar jaar geleden een exclusief contract met FON afgesloten en ook Ziggo is met een publiek WiFI aan de weg aan het timmeren.
Nou helemaal niet gek. Ik had alleen wat weinig huisadressen, maar wel de grove locaties op de kaart. Met enig geluk kon ik door wat heen en weer te lopen een wat beter signaal opvangen.
Op het Martinikerkhof (wifi van Provinciehuis) leek het eventjes mis te gaan toen drie mailtjes maar niet verzonden leken te worden. In de wachtrij. Ik moest verder achter de wandelaars aan en besloot dat maar gewoon te doen en te kijken wat er met die mails zou gebeuren. Een kwartier of zo later stond ik stil om een verbinding te zoeken en toen bleken ze gewoon verzonden te zijn. Daar voor die deur was ik ook al weer ingelogd op een KPN Fon-punt. Niet te geloven.
Toen ik relatief vroeg in de kerk in Leegkerk aankwam bleek al snel dat
ze daar voor een prima verbinding hadden gezorgd. Steeds meer wandelaars ontdekten dat en ik vermoed dat dat voor een aantal een langere tussenstop betekende dan eerst voorzien was. Niet alleen stonden er rijen voor het toilet maar ook voor het koffiepunt dat tevens in taart voorzag!
Verbindingstechnisch werd het daarna even stil. Zie kaartje hierboven. Aangekomen in Aduard begaf ik me naar de 'social media' medewerkers. Die bestond het om in een onbewaakt moment
alle foto's van mijn mobiel in zijn dropbox-map over te hevelen. Daar ga je met je privacy. Het was geen kwade opzet geloof ik maar ik voel me nog steeds zeer onprettig bij de gedachte dat de vent nu naar mijn plaatjes had kunnen zitten kijken.
De vermoeidheid sloeg toe en thuisgekomen moest ik even bijkomen. 's Avonds begon de sortering, welke wel en welke niet. Wat is echte prut en wat kan gered door bijv. een uitsnede of andere ingreep. Nu werk ik niet op/met een heel gangbaar platform (in dit geval de Linux-smaak xubuntu 14.4.3 -- zeer geschikt voor wat oudere hardware) en wilde ik voor de foto's in eerste instantie met gThumb werken dat ik redelijk ken. Grote bewerkingen doe ik met
Gimp. In gThumb zit een optie in om kenmerken van de foto op te dienen. Wat ik nooit gebruik maar nu wel handig leek was om de waarderingsknop te gaan gebruiken. En zo ging ik door de foto's. Aan het eind wilde ik alle foto's met een waardering filteren. Dat ging niet. Je kunt op van alles en nog wat filteren, maar niet op de waardering. Ai! Nou moest ik er nog een keer doorheen met een andere optie waarop wel gefilterd kon worden.
De volgende dag begon ik met frisse tegenzin aan het afhandelen van zo'n zwik foto's. Naar later bleek wordt de tijd van een bewerking in de EXIF -data opgeslagen en die komt in de normale bestandssortering terecht. Dit heeft tot gevolg dat je buiten gThumb de sortering op tijdstip van opname niet meer makkelijk voor elkaar krijgt. De ontdekking dat de standaard bestandsbeheerder van xubuntu, thunar, allerlei trucjes kent om bestanden te hernoemen was de redding. Dus na alle kleine en grotere bewerkingen kon ik mijn fotobestanden hernoemen naar datum, uur, minuut en seconde van opname.
Dat scheelde veel werk.
De volgende stap was om te bedenken waar ik die meuk ging laten. Opsturen of delen zodat ze zelf konden bepalen wat eruit te halen? Ik gebruik Picasa nog wel eens. Steeds minder overigens omdat ze geen toepassing meer hebben voor Linux. Ja, je kunt de Windhoos-versie met Wine draaien...Drive gebruik ik meer voor documenten, hoewel Google graag wil dat ik al mijn foto's altijd automatisch laat 'syncen' met drive en Google+. De connecties tussen Picasa, Google Photo, Google+ ben ik een beetje kwijt. Dat moet ik binnenkort eens nazoeken. Maar goed ze moesten ook naar de fb-pagina van het museum. Ik besloot ze toch maar in Picasa te plaatsen. Mij stond nog bij dat met minder dan 1600 pixels (langste zijde) ze niet meetelden in de telling van je gebruikte ruimte. Kon er zo snel niets meer over vinden. Dan had ik nog bedacht er een filmpje van te maken en dus moesten ze max. 1280 px breed zijn voor een 720p-film. Dus twee maal alle gekozen beelden laten herschalen.
Mijn machine bleek een volle dag nodig te hebben om met Imagination ('a lightweight DVD slide show maker using GTK+2') zo'n 250 foto's tot een filmpje van een klein uur te bakken. Toen ontdekte ik pas dat er toch nog een paar foto's niet correct gedraaid waren. Het bestand was 1 GB groot. Deze weg wilde ik niet vervolgen.
Alle foto's naar Picasa dan maar. Een paar uur later staan ze er. Controle toont dat veel er in volle resolutie op staan. Ik had toch echt niet expliciet gekozen voor 'original format'. Het verdienmodel verandert gaandeweg. Maar dat is tegenwoordig blijkbaar wat ze daar standaard doen. De toekomst zit voor hen blijkbaar ook in de verkoop van opslag in de wolk!
De foto's zijn hier te vinden.
De filmpjes zijn een ander verhaal. Jaren geleden was de ontwikkeling van het veelbelovende programma
OpenShot net gestart. Ik had er veel problemen mee. Nu besloot ik het nog eens te proberen. Ik heb nog steeds wat problemen, maar het gaat. Vooral het werken met overgangen, animaties, faden etc. werkt erg prettig. Wat ik nog steeds vaak doe in OpenShot is tussentijds bewaren. Dan kom je er goed mee weg.
Voor de muziek bij een filmpje moest ik mijn toevlucht nemen tot een goede kennis. Ik heb de muziek. Maar het staat op een cassettebandje dat in de opslag ligt. Gevraagd of zij het kon downloaden. Snel kreeg ik het opgestuurd. De bestandsnaam nog aangepast in de hoop de wachters te misleiden. Nee hoor. Het werd op de jijbuis herkend en of ik maar even accoord wilde gaan met de voorwaarden. Nu mogen ze er advertenties bij in beeld brengen in ruil voor het copyright dat ik anders had moeten afkopen. Moi.
Onderweg heb ik kennis gemaakt met Koos Stel, een van de andere fotografen. Wat me opviel terwijl hij aan het 'werk' was, is dat hij veel meer regisseert dan ik doe. Hij vraagt mensen, hij plaatst mensen.
Zijn prachtige serie kunt u bekijken op MijnAlbum.
Wie na een paar dagen op fb gaat kijken komt vele honderden foto's van het evenement tegen. Daar zullen er nog wel wat bij komen.
Los van onze aanwezigheid denk ik dat aparte 'fotografen' niet zoveel extra's betekenen. Er lopen honderden mensen rond die fotograferen en filmen. En echt niet beroerd.
Waar je mijns inziens voor moet zorgen is dat ze makkelijk hun beelden ergens kwijt kunnen. Een centraal mailadres, de facebook-pagina, een dropbox-map met publieke toegang. Of een
PirateBox!!
Een wat?
A PirateBox is a portable electronic device, often consisting of a Wi-Fi router and a device for storing information, creating a
wireless network that allows
users who are connected to
share files anonymously and locally. By definition, this device is disconnected from the Internet.