zondag 15 november 2015

Groen

gifgroen, stolpergroen, restgroen, snippergroen

In het voorjaar van 2015 werd een groep bewoners uit Aduard door de gemeente uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst over gemeentegroen onder de kop project Grondgebruik (Aduard).
"Hiermee wil de gemeente het gebruik van gemeentegrond regelen, zodat duidelijk wordt wat nu van wie is. Inwoners die een stukje gemeentegrond direct grenzend aan hun woonperceel gebruiken, krijgen eventueel de mogelijkheid deze grond tegen een in veel gevallen tijdelijk verlaagde prijs aan te kopen....
....In het project Grondgebruik verstaan we onder gemeentegrond stroken grond in eigendom van de gemeente met slechts een beperkte functie en direct grenzend aan een woonperceel."

Een vraag mijnerzijds, zo'n beetje aan het eind van de bijeenkomst was wat er zou gebeuren als je niks deed. Ik had namelijk helemaal geen zin om wat te doen. Helemaal niet als alles in het werk wordt gesteld om mij aan te sporen vooral wat te doen. Blijkbaar had de gemeente een probleem en moesten de bewoners dat oplossen. De vraag leek ze onverwachts als een linkse hoek te treffen. De hoofden werden geschud en na elkaar aan te hebben gekeken kwam er een antwoord dat me geruststelde: niks.

Gerustgesteld kwam ik thuis en vertelde dat het allemaal nogal mee viel. Het ging ze echt niet om het geld, ze wilden vooral duidelijkheid en als je niks deed zou er niks gebeuren.

Nou, dat hebben we geweten!

Momenteel is het enige positieve dat ik nog zie dat de gemeente niet zelf begonnen is de term snippergroen te hanteren. Dat is namelijk de meest misleidende en bagatelliserende benaming voor het probleem.
De gemeente heeft haar gebrek aan expertise gecompenseerd door een 'gespecialiseerd' bureau in te huren voor de afhandeling.
Helaas is er nog geen bureau voor de bewoners ingehuurd. Wel is er een actiegroep opgestaan! (Op facebook vindbaar als Aduard Meroakels en via de mail snippergroenaduard@gmail.com)

Maar wat het meest verrast is de beleving van mensen die ermee te maken hebben. Zo ook ikzelf. Zo simpel als de zaken op papier werden voorgesteld zo problematisch is de werkelijkheid. De gemeente stelt dat ze eigenaar is van de grond. Maar dat zou na jaren en jaren van verwaarlozing en laksheid wel eens heel anders kunnen zijn.
"Hiermee wil de gemeente het gebruik van gemeentegrond regelen, zodat duidelijk wordt wat nu van wie is." De eigendom van de grond kan allang door verjaring in handen van de particulier zijn beland.
Ergerlijk is dat de gespecialiseerde medewerkers zich baseren op oude(re) uitspraken van de Hoge Raad. Juist de afgelopen jaren zijn er zeer interessante uitspraken bij gekomen die blijkbaar nog niet zijn doorgedrongen tot de kenniswerkers. Ook zeer recent is er nog een interessante uitspraak gedaan.

Nou ben ik (gelukkig) geen jurist maar het is me in korte tijd duidelijk geworden dat het hier een mijnenveld betreft waarbij de gemeente niet van plan lijkt de mensen met een kennisachterstand te helpen.
In de voorlichtingsbijeenkomst kwam bij verjaring de simpele tekst "Wie stelt moet met de bewijzen komen" langs. Nou, de gemeente stelt nogal wat en ik heb daarvoor de bewijzen nog niet langs zien komen.