zaterdag 9 januari 2021

Eindejaarsdrukte

We zijn nogal in de weer geweest de laatste maand van het rampjaar
2020. De neopixel-ledring is getemd
.

Maar er lag ook nog een oude (v1) BBC-micro:bit waarvan bekend is dat die bijv een hele tegel met 64 ledjes aan kan sturen. De Engelse firma Kitronik levert die. (In vergelijking met Adafruit prijstechnisch niet heel onvoordelig; betrokken bij Kiwi in Nederland. De transportkosten vanuit het VK of de VSA vind ik werkelijk belachelijk.) Gezien de beschrijving en de summiere FAQ rijst al snel het vermoeden dat het ding bestukt is met neopixels. Ze leveren met verwarrende voorbeeldcode, op diverse plaatsen. Nergens een behoorlijke overzichtelijke beschrijving. Kitronik doet weinig moeite om de klant te begrijpen. Wat dat betreft ben ik blij met de Brexit. Dat is gelukkig bij Adafruit anders. 

Zo staat er een uiterst interessante opdracht in de https://makecode.microbit.org/#editor: tileDisplay show rainbow from 1 to 360. Zonder enige duiding. Je tast in het duister over wat je aan het doen bent en waarom. Overschakelen naar de weergave in javascript of python is soms wel zinnig. Maar het heeft toch ook wel iets fijn knutselachtigs om blokken code in elkaar te klikken als legosteentjes. 

Heel leuk was het maken van een fietsremlicht met de tegel. De micro:bit heeft versnellingssensors en daarmee kun je dus ook (rem)vertraging meten. Als je dan remt dan floepen op volle sterkte alle 64 rode ledjes aan en na een in te stellen tijd, bijv. 15 seconden gaan ze weer terug naar hun normale helderheidsinstelling. Ondertussen kun je ook nog een boodschap in tekst over het scherm laten rollen.

Na flink wat omwegen met de sensors, knoppen en kantelingen van de micro:bit besloot ik dan eens te kijken of de leds inderdaad neopixels zijn in de categorie zoals de firma Adafruit die beschrijft. M.a.w. werkt de Kitronik ZIP tile met de neopixeldriver van Adafruit. Antwoord: JA!
Maar hoe tevreden ik ook ben over de beschrijvingen van de Adafruit-neopixels (de neopixel uberguide) moet ik na flink wat gepiel concluderen dat de code van Kitronik meer biedt dan die van de firma A. Bijvoorbeeld het tekstrollen!

MotionEye

Op de raspberry Zero W

Gezien het vuurwerk dat niet mocht en het carbid schieten dat hier bij de plattelandsbevolking nogal populair is en mogelijke gevolgschade aan zonnepanelen of serreramen, bedacht ik dat het handig was om een intelligente camera bij de hand te hebben. Eerder had ik al een poging gewaagd met MotionEye OS maar die wegens gebrek aan resultaat te beĆ«indigen. Blijkbaar heb ik problemen met de subtiliteit of slechte bouwkwaliteit van kabelklemmen. De klem voor de platte camerakabel brak af. Eerst nog met plakband geprobeerd maar dat is geen succes. Een andere Zero W gepakt en opnieuw begonnen. Oneindige problemen leken mijn deel. 

Op het smoelenboek van Mark Z. is een groep gebruikers die ik al een tijdje volg en er zijn ook behoorlijk wat andere bronnen voor een succesvolle installatie te vinden. Kortom, waarom lukt het me maar niet?

Nou, omdat ik een sukkel ben. Was. Je moet wel de kabel met de goede kant boven (en onder) in de klemmen stoppen. Anders werkt het niet. 

Mondkapje



Geen opmerkingen: