donderdag 2 april 2020

Toegangspunt of klant?

Met deze raadselachtige kop verhul ik het Engels dat van toepassing is op draadloze verbindingen. Access Point (AP) en/of Client.
Wanneer je een Raspberry Pi (raspi) zero w van ca. vijftien euro hebt geïnstalleerd, dan kun je met de ingebouwde wifi verbinding maken met een router. De router is dan het toegangspunt, access point. Dat is de normale situatie.
Maar je kunt ook, van de ingebouwde wifi, een access point maken. Dan kun je dus met je telefoon of tablet direct de raspi benaderen. Je kunt ook zeggen dat de raspi dan de functie van router vervult.
N.B.: Op interpret circuleren een paar handleidingen over hoe je beide typen van verbinding, naast elkaar kunt gebruiken. Ook op een raspi zero w.

Het leek me handig gezien het beoogde gebruik van de raspi om in ieder geval vanaf het begin toegang te hebben tot het apparaat/device. Omdat op korte termijn niet te verwachten viel dat er interpret zou zijn, moest de raspi zelf het toegangspunt voor nieuwe informatie zijn.
De documentatie hierover was prima en ik kon aan de gang. Desondanks kreeg ik het een dag lang niet aan de praat. Andere handleidingen werden bestudeerd. Totdat ik tijdens het nalopen van de verschillende configuratiebestanden ontdekte dat in de hostapd.conf, waar wpa=2 moest staan wpa2 stond. Vanaf dat moment had ik een toegangspunt op de raspi met een geheel eigen ip-adres en het deelde ook ip-adressen aan de apparatuur in de buurt uit, als dat gevraagd werd.

Fijn. Maar nog mooier zou het zijn wanneer ik kon schakelen tussen AP en de 'normale' klant-verbinding (met een router). Dus niet de hierboven beschreven situatie waarin beide tegelijkertijd bestaan, maar dat je kunt kiezen.
Daarover heb ik niet heel veel kunnen vinden. In het gevonden voorbeeld dat me een beetje op weg heeft geholpen is sprake van een raspi 3 die zowel ethernet als wifi heeft. Dus ben ik wat gaan sleutelen nadat ik ook een vraag in het forum van de rasberrypi.org had uitgezet.
Omdat het me ging duizelen van alle bestanden die nodig zijn om een netwerk in te stellen (configuratie) besloot ik om een overzicht te maken. Ik ben ermee gestopt, omdat ik niet meer kon volgen wat waarom werd gebruikt en al dan niet voorrang kreeg in de afhandeling.
Uiteindelijk heb ik in de /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf drie configuraties aangebracht zonder de prioriteit te gebruiken. Ik kreeg toen de melding dat wlan0 geassocieerd werd met mijn voorkeurs wifi-netwerk, maar dat wlan0 geconfigureerd was met een ip-adres voor de AP. Dat ging niet werken.
Wachtend op een antwoord in het forum heb ik toen de configuratie voor interface wlan0, voor de AP uitgecommentaard en de statische toevoegingen voor de client ingevoegd.
Ik wacht met spanning af.

Geen opmerkingen: