donderdag 27 maart 2008

Vooroordeel

Al eerder heb ik gewag gemaakt van het feit dat het lastig is om een printer te laten afdrukken onder Linux. Helemaal als het om gloedjenieuwe exemplaren gaat. Gelukkig zijn er sinds enige tijd fabrikanten die het licht hebben gezien en meewerken aan de ontwikkeling van drivers onder Linux.
Ik was dan ook geheel perplex toen ik in de LinuxLife van feb. 2008 een korte hardware test las van de Canon Pixma MP610. Een waar genoegen zou het zijn om deze printer te bedienen.
Nu is LinuxLife een Duits blad. En ik lees graag Duitse bladen en handleidingen omdat ze in mijn ogen veel zorgvuldiger zijn in hun verhalen.
Maar zo'n printer die het uit de doos meteen doet is opmerkelijk. Dus heb ik ze maar eens gevraagd hoe ze dan getest hadden. Met welke drivers en onder welke varianten Linux.

Dat hadden ze niet. Het was bladvulling. Rechtstreeks overgenomen uit een zusterblad.
"
Leider nein, denn es handelt sich um eine Übernahme aus dem Hauptheft - derzeit wird leider für die Hardware-Tests noch nicht in einen zusätzlichen Redakteur investiert, der die Tests unter Linux noch einmal durchführen könnte. Andererseits verwendet ein Großteil der Leser Linux in einem Dual-Boot-System.
Wenn der Drucker nicht out-of-the-box funktionieren sollte (unter SUSE wollte mein Pixma iP4300 anstandslos, unter sidux nicht), dann hilft auf jeden Fall http://www.turboprint.de/ weiter - selbst wenn das nicht kostenlos ist.
Mit freundlichen Grüßen

Dipl.-Medieninf. Jörg Knitter
Redaktion PC Magazin, Sonderheft linuxlife
Themenbereiche: Multimedia, Linux

Phone: +49 8121-951120
Fax: +49 8121-952120
mailto:jknitter@pc-magazin.de

WEKA MEDIA PUBLISHING GmbH
Gruber Str. 46a
85586 Poing
Sitz Poing, Amtsgericht München, HRB 154289
Geschäftsführer:
Werner Mützel, Alan Markovic, Stephan Quinkertz
"

Maar goed dat ik nog andere vooroordelen ook heb.

Apen

De laatste gangbare versie van Ubuntu heeft de naam Gutsy Gibbon (v. 7.10). Nieuwe staat er aan te komen.
Nu heb ik een paar mooie dozen gekocht met zeer zuinige processors en die wilde ik dan inrichten als server. Waar het voorheen onder Linux vaak lastig was om de printer aan de praat te krijgen is het tegenwoordig de draadloze netwerkkaart die veel problemen geeft. Helemaal als het usb is...
Ik kan het niet laten om af en toe in de opruiming zeer goedkope netwerkkaartjes te kopen.
Zo had ik nu een SMC Wireless G kaart (smcwpci-g) in mijn handen die ik in die server wilde stoppen. De kaart werd gezien maar meteen om onduidelijke reden uitgezet (disabled). Tijdens het loggen van het bootproces komen er onduidelijke berichten over en experimentele kerneldriver voor die kaart.
Na wat vastlopers van het systeem en na flink wat zoeken wordt duidelijk dat het een beetje een rampenkaart is. Een toepassing die vaker verantwoordelijk is voor hangers, Network Manager, wordt uitgeschakeld. De nog onbekende vervanger heet Wicd.
De kerneldriver moet liefst ook geblacklist worden. Eerder heb ik goede ervaringen opgedaan met het zelf compileren van een Linux Ralink-driver. Maar lezend op fora besluit ik af te zien van de Realtek driver voor Linux.
Het lijkt erop dat ndiswrappper vaak succes oplevert. De laaste versie van ndiswrapper wordt opgehaald en geïnstalleerd (v. 1.52).
Dus halen we van de SMC-site de laatste set met windhoosdrivers.
Er gaan berichten over deze Realtek 8185 chipset dat je dan niet de WinXP-drivers moet hebben maar die van Win98. Geprobeerd wordt het toch eerst met de WinXP.
De kaart staat dan niet langer op disabled maar op unclaimed. Whatever that may be?
Daarna komen alle windhoossmaken langs. Zonder resultaat.
Uren en dagen wordt er in fora gezocht en gelezen. Ik stel in een Nederlands Ubuntuforum een vraag. Er komt een razendsnel antwoord dat me adviseert toch zo snel mogelijk de beta versie van de nieuwe Ubuntu te installeren.
Ik loop al langer mee en weet dat nieuw echt niet altijd beter is. Nieuwe versies geven nieuwe problemen. Soms denk ik dat de hele IT-wereld bèta is. Of bête?
Ook verdenk ik sommige forumleden ervan dat ze credits aan het verzamelen zijn. Zoveel mogelijk bijdragen bij mijn naam, dan lijkt het wat. Niet de inhoud van de reaktie telt, maar we tellen wel lekker door. Op weg naar de top van de apenrots.
Sommige fora hebben volgens mij daarom een systeem ontwikkeld waarin de kwaliteit van de bijdrage kan worden gemeld. Sommige maken dat zelfs meteen visueel. Heel prettig.
Aan de hand van een uitvoerige howto van ene kevdog worden alle stappen voor ndiswrapper doorlopen. Zij het dat ik er in het begin eentje gemist heb. Let op stap 4 in het begin van kevdogs howto!
Ik vind grote leesbare letters namelijk prettig en doe dan in Firefox Ctrl++. Daardoor heb ik een stukje code in zijn handleiding over het hoofd gezien. De tekstvakken zijn dan t.o.v. de letters een stuk kleiner. De laatste regels in zo'n vak schuiven buiten beeld.
Nog steeds doormodderend begin ik zelfs te twijfelen aan de deugdelijkheid van het kaartje. Ik start verschillende live-cd's en kom uit bij Sidux. Die heeft een slimme ndiswrapper toepassing. Dan besluit ik om toch ook maar even op de meegeleverde cd-rom met drivers van het kaartje te kijken en zie tot mijn verrassing dat daar een driver met de naam net8185 staat. Via een usbstokje die drivers onder ndiswrapper in Sidux brengen. Bingo! ik zie mijn FON-router die twee draadloze netwerken in de aanbieding heeft. De kaart is dus niet stuk. En ik zie eindelijk een drivernaam die ik in fora ben tegengekomen: net8185.
De volgende morgen al vroeg aan het werk. Ndiswrapper deïnstalleren, verkeerde driver (smcwpcig) verwijderen. Ndiswrapper weer installeren en nieuwe net8185-driver invoegen. Waarachtig ik zie dingen die ik niet eerder zag op deze bak. Er is kontakt, maar nog niet vlekkeloos.
Nu nog fijn afstellen zodat ik ook met beveiliging op mijn privétak van de FON kan.

Fora zijn fantastiche hulpmiddelen. Het wordt alleen steeds moeilijker om te vinden wat je zoekt. Temeer als leden liever zo veel mogelijk bijdragen leveren die weinig om het lijf hebben.
Mijn Gutsy Gibbon gaat nu rusten. Het waren vermoeiende dagen.



zondag 23 maart 2008

Belasting - gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren

Tijdens mijn middelbare school heb ik het vak boekhouden ook moeten volgen. Ik begreep er niet veel van. Ik heb het trucje wel geleerd, maar begrijpen deed ik het niet echt. Dat gevoel het niet echt te begrijpen komt ieder jaar terug wanneer mijn partner E. probeert met mij mijn belastingaangifte rond te breien. Die aangifte vind ik niet interessant en zij deed het voorheen met veel plezier. Ook al omdat we meestal eindigden met het idee wat verdient te hebben. Veel leuker vind ik het de databases te maken waarin ik mijn administratie voer. Ik had ooit een behoorlijk perfect systeem in Excel met draaitabellen en datatracking. Maar ergens heeft de firma Microsoft in al haar wijsheid besloten om die laatste optie uit de volgende versie van Excel te slopen. Een leerzaam experiment werd het om de administratie op te zetten in de gebrekkige database Base van OpenOffice.
Met enige moeite slaagde ik erin de invoerkant heel behoorlijk op te zetten. Maar dit jaar kwamen we erachter dat de uitvoer nog niet geheel voldeed aan de verwachtingen. Dit noemen we een 'understatement'!
Deze uitvoer dient als invoer voor de electronische aangifte van de inkomstenbelasting (IB2007).
Voorheen installeerde de BDienst zich altijd op de root van C:. Maar tot ons genoegen kon het ditmaal ook op een netwerkschijf geplaatst worden.
Het gekanker van E. was niet van de lucht. De Help liet zich niet lezen. De inhoudsopgave van de Help was goed te zien aan de linkerkant van het venster, maar de inhoudelijke tekst niet.
Dat was niet alleen bij ons zo, maar ook op andere PC's waarop E. de aangifte voor derden had gedaan.
De aangifte zelf bestaat uit het dwingend persen van de realiteit in de voor de belastinginspecteur bekende sjablonen. Materiële vaste activa?? Immateriële passiva?? Leuker kunnen we het niet maken? Makkelijker wel? Het zou toch andersom moeten zijn. Klantvriendelijk zou het zijn wanneer de inspecteur kijkt hoe de verslaglegging passend te krijgen is in voor hem acceptabel categorieën.
Nu had ik tot een jaar of twee geleden stellig de indruk dat de BD erg zijn best deed om het makkelijker te maken, maar met dergelijke termen moet je dan toch niet aankomen. Op sommige momenten is de helptekst en de voorbeelden daarin wel echt verhelderend. Op andere voel ik me als Bill Murray in "Lost in Translation".
Ze presenteren zich toch als de autofabrikant Ford: we hebben auto's in alle kleuren, zolang het maar zwart is.

Ik denk redelijk te snappen wat een privéonttrekking is. Maar van de helptekst bij een privéstorting krijg ik echte jeuk.
De Deus Ex Machina om de balans kloppend te maken heet Eigen Vermogen - onderdeel van het Ondernemingsvermogen. In een volgende stap bedenk ik dan dat het Eigen Vermogen feitelijk moet worden opgegeven als een privéstorting. Dan weet je tenminste waar het vandaan komt en is het niet langer de tik met de toverstaf. Dat is duidelijk!
In de discussie die ontstaat ga ik op zoek bij de Belastingdienst naar de term 'privéstorting'. Die is onbekend daar. De Kluwer Belastinggids kent het blijkens het register ook niet. Ruimer zoeken leidt tot ongeveer 10 zoekresultaten bij Google. Het is vast een hot item denk je dan. Wel 10 resultaten. Dan maar eens kijken of er niet wat geblogd wordt over of vanuit de Belastingdienst. Niks, nada. Terwijl er honderden medewerkers bij Microsoft zijn die een blog bijhouden, kan ik er niet één vinden bij de BD. Wat een openbaarheid. Fora die gaan over de belastingen? Ik heb ze niet gevonden. We doen gewoon alsof er geen onduidelijkheden zijn, geen vragen en ruimte voor discussie. Wil je weten hoe je tegels moet zetten dan kun je dat vinden in televisieprogramma's en internetfora. Maar oh wee als het om de belastingen gaat.
Wat mij betreft gaan de Volksuniversiteiten (weer) boekhoudcursussen geven en komt er een door de BD gesponsorde (100% aftrekbaar volgens Kluwer) televisieserie waarin op hilarische of dramatische wijze de aangifte wordt doorgenomen. Met John Cleese of Bill Murray. Wouter Bos mag ook, maar ik wil er wel om kunnen lachen.

En wat had ik graag dit jaar de aangifte gedaan in Linux. Jammer de PC van E. is de enige die niet ook een Linux bevat. Ook dit jaar tel ik niet mee in de linuxstatistieken van de BD. Helaas.
Ik moest me schamen...